Seminarski rad – TokenRing

Tehnologija Token Ring

Token ring je podatkovna veza za lokalnu mrežu (LAN) u kojoj su svi uređaji povezani u topologiju prstena ili zvijezde i prenose jedan ili više tokena od računala do računala. Token je okvir podataka koji se prenosi između mrežnih točaka. Samo host koji drži token može slati podatke, a tokeni se oslobađaju kada se potvrdi primitak podataka. IBM je razvio tehnologiju token ring 1980-ih kao alternativu Ethernetu.

Simulacija Token Ringa.

Što je token ring mreža?

Također poznata kas IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) 802.5, mreža token ring povezuje sve uređaje, uključujući računala, na kružni ili zatvoreni način. U ovom scenariju, riječ token opisuje segment podataka poslanih kroz mrežu.

Token ring mreže sprječavaju koliziju podatkovnih paketa na segmentu mreže jer samo vlasnik tokena može slati podatke, a također se kontrolira i broj dostupnih tokena. Kada uređaj na mreži uspješno dekodira taj token, prima kodirane podatke.

Povijest token ringa

Attached Resource Computer Network, Fiber Distributed Data Interface (FDDI) i token bus koristili su token ring. Ali najrašireniji token ring protokoli bili su IBM-ovi, objavljeni sredinom 1980-ih, i njegova standardizirana verzija poznata kao IEEE 802.5, koja se pojavila u kasnim 1980-ima.

Upotreba token ringova i 802.5 počela je opadati 1990-ih. Danas se smatraju neaktivnim i zastarjelim. Organizacije postupno su ukinule token ring i usvojile Ethernet tehnologiju, koja danas dominira dizajnom LAN-a. Radna grupa IEEE 802.5 sada je navedena kao raspuštena.Token prstenovi bili su popularni jer su dobro radili s velikim količinama prometa, ali nisu bili prikladni za velike mreže, osobito ako su te mreže bile široko rasprostranjene ili imale fizički udaljene čvorove.

Kako bi se prevladala neka od ovih ograničenja, dodane su višestaničke pristupne jedinice (MSAU), koje su poput čvorišta na Ethernetu. MSAU su centralizirana čvorišta ožičenja i također su poznati kao koncentratori.

Što je token ring star topologija?

U zvjezdastoj topologiji, token ring pristup može povezati do 225 čvorova pri 4 milijuna, 16 milijuna ili 100 milijuna bitova u sekundi, u skladu sa standardom IEEE 802.5. MSAU povezuje sve stanice pomoću kabela s upredenom paricom. Na primjer, korisnici mogu spojiti šest čvorova na MSAU u jednom uredu i povezati taj MSAU s MSAU u drugom uredu koji opslužuje osam drugih čvorova. Zauzvrat, taj MSAU mogao se povezati s drugim MSAU-om koji se povezao s prvim MSAU-om.

Takva fizička konfiguracija naziva se topologija zvijezde. Međutim, stvarna konfiguracija je topologija prstena jer svaka poruka prolazi kroz svako računalo, jedna po jedna, dok ne formira prsten.

Prednost MSAU je da, ako jedno računalo zakaže u prstenu, MSAU ga može zaobići, a prsten će ostati netaknut. Obično veza svakog čvora ne može premašiti 382 stope, ovisno o vrsti kabela. Međutim, tu udaljenost možete povećati za do milju i pol pomoću repetitora token ring.

https://www.ionos.com/digitalguide/server/know-how/token-ring/

https://en.wikipedia.org/wiki/Token_Ring

https://www.techtarget.com/searchnetworking/definition/Token-Ring

https://www.ibm.com/docs/en/i/7.1?topic=standards-token-ring-networks

https://www.youtube.com/watch?v=5L78ospGAwM – Video

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *